Meny

Skor från Lokala Krafter!Gula Sneakers

Det här med skor hörrni! Det är ju något vi alla använder varje dag, men jag är helt säker på att vi inte har full insikt i sortiment, skovård, sulor m.m. Och vad passar då bättre än att besöka Östersunds äldsta skobutik, privatägd och välsorterad. Kanske inte för att på en kvart få totalt full insikt, men dock några tips inför sommaren som nalkas.

Burmans skor har funnits i långt över hundra år och systrarna Emma och Sara har drivit butiken i 17 år. De älskar såklart skor och jag träffar dem i butiken för att kolla läget inför vår och sommar. Emma svarar på mina funderingar och visar mig några exempel.

Först undrar jag om du har några personliga favoriter nu i vårtider?

 

-        Ja det är den som jag har på mig idag, förklarar Emma och visar sina snygga boots. Cowboystilen är het nu i vår! Den är ofodrad och med tunn sula, så den kan man lätt ha hela sommaren också. Det är det som är det senaste.Boots

 

Jag hittar såklart till hyllorna med alla stövletter och boots, så snygga! Och då kan även jag känna att jag hänger med i modesvängen med tanke på vad jag brukar ha på fötterna! Man kanske skulle investera i ett par nya tuffingar i mocka? Tål att tänkas på….

 

Men vad är mer ett måste i sommar?

 

-        Såklart en sneaker, fortsätter Emma. Det kan man ju också ha hela sommaren, det är ju inte stekande sol varje dag. Och framförallt om man nu ska ha Hemester, semester på hemmaplan, så kanske man vill vara lite extra fin och unna sig några olika par skor när man inte kan lägga pengarna på att resa till exempel. Då är det ett måste med en sneaker i nån form. 

 

Jag hittar själv en svart, snygg typ av sneaker utan snören, som smiter åt som en strumpa runt vristen. En perfekt arbetsdoja för butiksgolvet. Den får följa med hem!

 

Och fotriktigt då? Hur ska man tänka?  

 

-        Många av våra skor har underbara innersulor som ger extra stöd, och en sula i exempelvis Memory Foam formar sig efter foten. Några är gjorda i bambu, vilket gör att man inte blir så fuktig om foten. Det är så nu på marknaden att tillverkarna gärna gör innersulor i antingen läder eller då bambu, för att det ska vara kvalitet som också håller sulorna fräsch längre. Man kan tänka på att om man har en sko med löstagbar innersula så bör man lyfta ur den varje kväll så att skon lättare kan ventileras under natten.

 

Sara kommer med en förpackning med engångssulor och berättar att det är en smart sak att ha framförallt sommartid då man oftare blir fuktig om foten. Det är tunna sulor som är lätt parfymerade, du kan ha den tre till fyra gånger, sen byter du ut den. Engångssulor

 

-        De som börjat med dessa har svårt att sluta, berättar hon. Det ger en fräsch känsla helt enkelt.

-        Ja, och det är ju även mer hygieniskt, fortsätter Emma. Skovård gäller både att man ska tänka på både in och utsida av skon. Ibland kan en sko vara mer sliten på insidan, det kan vara så enkelt som att man glömmer att den blir fuktig och inte får torka eller ventileras. Jag tycker nog att man kan varva mellan sina skor, så att de hinner urfuktas ordentligt. För skons utsida finns många olika shampon och impregneringar. Men först ska man komma ihåg att göra ren skon från smuts innan man har på skokräm eller impregnering, så man inte sluter inne smutsen.

 

Emma berättade för mig förra året om kängan från Dr Martens. Jag trodde verkligen inte att en sån grov sko skulle visa sig vara fotriktig. Tur att man får en förklaring ibland. 

Dr Martens 

-        Man kan ju lätt tro att det är en tung, stel sko. Men det är en jättebra dämpning i sulan som är bra för kroppen, och sen är det läder som kommer att forma sig efter din fot så att den passar perfekt!

 

Jag kollar naturligtvis på den gula snyggingen som står på hyllan och väntar på mig. Så läcker och jag tycker mig höra hur den skriker på mig. Vi får väl se om den hamnar i min skogarderob en vacker dag.

 

Vi på Fin InUnder säljer många strumpor, och nu är det dags för tunnare socketter eller knästrumpor i nylon. Och då tänker jag – Kommer era kunder hit med rätt strumpor på fötterna när de ska prova skor? Alltså rätt för den årstidssko de ska köpa?

 

-        Inte alla gör det, nej. Men vi är väldigt frågvisa här i butiken. Vad har du för strumpa på dig nu? Är det den sorten som du kommer att ha i den här skon? Vissa har på sig sin ullstrumpa som de haft hela vintern när de ska prova en nätt sommarsko. Och då blir det fel även i storleken. Har du en ullstrumpa så kanske du behöver en större storlek än om du provar med en tunnare, så det där får man reglera.

 

Är era kunder medvetna tycker du? Och vart får de sin inspiration ifrån?

 

-        Jo men nog tycker jag att många är medvetna. Dels så har de kollat i modemagasin eller sett på Go Kväll på tv, och då får de en hel del tips. Det är kul att de vet ungefär vad de vill ha i stil eller färg. Men som sagt så är vi rätt frågvisa och vill ta reda på vad de tänker sig för stil. Och kanske kan vi visa lite tips och skicka med dem ny inspiration.

 

I butiken finns även en avdelning för barnskor, och även den är välsorterad och genomtänkt såklart. Kvalitet och hållbarhet även för de minsta. Men jag tänker på det här med storlekar. Det har jag själv varit ute för, att det köps för stora skor till barnen som de inte hinner växa i innan de är helt utslitna…. Bäst jag frågar Emma.

 

-        Vi tycker att man bör ha 1-1 ½ centimeters utrymme framför tån. Och vi är noga med att mäta fot och sko. För vuxna handlar det bara om att det ska vara drygt en halv centimeter. Så när ungdomens fot växt klart så brukar de tycka att det är ovant med ”rätt storlek” då de är van att alltid ha lite extra utrymme. Det hjälper vi dem med genom att vara frågvisa, som vanligt.

 

Och vad ska vi säga om det här med Lokal Handel då? Antar att ni, precis som vi, jobbar hårt med den frågan.

 

-        Självklart gör vi det, menar båda tjejerna. Men jag kan tycka att Östersundare är ganska svårnådda, fortsätter Emma. Och många av oss som bor här har inte koll på hur viktigt det är att handla lokalt. Eller för den delen vad som är lokalt eller globalt. Det är nåt vi alla måste jobba ännu mer med.

 

Och ni märker väl också nu i dessa tider skillnad i kundantalet?

 

-        Jo det gör vi ju. Vi märker nu när hotellen är tomma hur stor kundgrupp vi har bland de gästerna. De är otroligt köpstarka. En konferensgäst till exempel har ju inte så mycket annat att göra på sin fria tid än att besöka stadens utbud. Och norskarna såklart, de är ju jätteviktiga! 

 

Jag lämnar Burmans Skor med ett par nya sneekers och kommer naturligtvis tillbaka för fler köp! Har du fortfarande inte varit in och njutit av utbudet och tjejernas kunskap, så är det marsch pannkaka hit! 

 

I Örnsköldsvik rekommenderar vi en titt in till Norlanders Skor, snett emot butik Fin InUnder på Storgatan.

Copyright © Fin InUnder 2020 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB